Βόνιτσα

ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

ΒΟΝΙΤΣΑ

Η Βόνιτσα είναι πρωτεύουσα του δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Είναι χτισμένη πάνω στη βυθισμένη πόλη Ανακτόριο. Διαθέτει πλούσια ιστορία και πολιτιστικά δρώμενα. Αυτό που αξίζει και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η βόλτα εν πλώ στον Αμβρακικό κόλπο για εκείνον που θέλει να επισκεφτεί τα περίφημα δελφίνια του Αμβρακικού και το νησί Κέφαλος που κάποτε είχε ύψιστη σημασία για τη πόλη Ανακτόριο . Πολλοί επισκέπτες έχουν μετονομάσει τη Βόνιτσα επίγειο παράδεισο καθώς συνδυάζει τις ήσυχες απογευματινές βόλτες στη νήσο Κουκουμίτσα και χώρα ,διαδρομή που σε οδηγεί στο Ενετικό κάστρο της περιοχής με τη νυχτερινή ζωή της Βόνιτσας , η οποία διαθέτει τσιπουράδικα, εστιατόρια και γραφικά μπαράκια. Ο επισκέπτης ταυτόχρονα μπορεί να κάνει τα ψώνια του στην Εμπορική αγορά της περιοχής επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Απέχει 17 χλμ από το νησί της Λευκάδας ,16 χλμ από τη γραφική Πάλαιρο, μόλις 10 χλμ από τον Αερολιμένα Ακτίου και 13 χλμ από τη κοντινότερη μεγάλη πόλη τη Πρέβεζα.

ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ίσως να προϋπήρχε κάποιο κτίσμα όμως το κάστρο που σώζεται σήμερα πάνω από την πόλη της Βόνιτσας κοιτάζοντας τον κόλπο του Αμβρακικού, κτίστηκε γύρω στο 1070 από τους Ενετούς, οι οποίοι έλαβαν από το Βυζάντιο το προνόμιο να κτίσουν το φρούριο και να εκμεταλλευτούν το λιμάνι. Το κάστρο άριστα προσαρμοσμένο πάνω στο λόφο και εκμεταλλευόμενο τις ανωμαλίες του εδάφους στέκεται πλήρως εναρμονισμένο με το τοπίο αλλά και πολύ καλά προφυλαγμένο από τις επιθέσεις. Μέσα στο κάστρο θα δείτε εκτός από τα τείχη και τις πολεμίστρες ένα κυκλικό ναό αφιερωμένο στην Αγία Σοφία. Με Βασιλικό διάταγμα το 1922, το κάστρο χαρακτηρίσθηκε ως “προέχον βυζαντινόν μνημείον”.

Η ΚΟΥΚΟΥΜΙΤΣΑ

Η ΚΟΥΚΟΥΜΙΤΣΑ, νησάκι στον όρμο της Βόνιτσας, σε μικρή απόσταση από τις ακτές. Πέτρινη πεζογέφυρα το συνδέει με την παραλία. Θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου.

ΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ

ΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ, χωριό χτισμένο πάνω σε ύψωμα, με ωραία θέα στον Αμβρακικό κόλπο. Πάνω από το χωριό δεσπόζουν η εκκλησία του Αγίου Κοσμά και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του πολιτιστικού ιδρύματος “Κοσμάς ο Αιτωλός”. Δρόμος που ξεκινά από τα Παλιάμπελα οδηγεί στο Βαρκό, ακρογιαλιά με λιμανάκι για ψαρόβαρκες.

Η ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΚΑΡΙΑ

Η ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΚΑΡΙΑ, κοντά στο χωριό Άγιο Nικόλαο. Εδώ βρίσκεται η “Διώρυγα της Kλεοπάτρας”, περιοχή από την οποία κατόρθωσε – σύμφωνα με μια εκδοχή – να διαφύγει με το στόλο της η περιβόητη βασίλισσα της Aιγύπτου Κλεοπάτρα Ζ’ μετά τη ναυμαχία του Ακτίου (Σεπτέμβριος του 31 π.Χ.) ανάμεσα στο Γάιο Oκτάβιο (κατοπινό αυτοκράτορα Αύγουστο ή Οκταβιανό) και το Mάρκο Aντώνιο.